fbpx

Podielové fondy, indexové fondy, ETF fondy – rozdiely medzi nimi

Všetky tri typy fondov sú odlišné, ale zároveň veľmi podobné investičné nástroje, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody.

Možno počujete často o týchto troch typoch investovania a veľa ľudí si ich aj často zamieňa. 

Ak chcete poznať rozdiely a najmä to, ktorý z týchto druhov je pre vás ten pravý, prečítajte si tento článok.

Podielové fondy

Začneme s podielovými fondami, pretože tie sú tu najdlhšiu dobu. Prišli veľmi dlho pred ETF či indexovými fondami a úplne prvý podielový fond sa datuje aždo roku 1800. Podielové fondy boli vytvorené preto, aby si mohli aj bežní ľudia investovanie dovoliť v menších sumách a to tým spôsobom, že spoločne sa dalo dokopy viac investorov, aby investiciu, ktorú by inak zrealizovať sami nemohli, zrealizovali spoločne.

Podielové fondy majú tri hlavné výhody:

Efektivita = investovaním do podielových fondov budete vlastniť viacero akcií rôznych firiem v jednom balíku. Podielové fondy môžu mať tisíce akcií rôznych podnikov, ale stačí na to jeden nákup. Bez podielových fondov by ste museli spraviť 100 rôznych nákupov na to, aby ste vlastnili 100rôznych akcií.

Diverzifikácia = vlastnením rôznych akcií máte riziko rozložené medzi viaceré akcie namiesto akcií jedného podniku. To znamená, že aj keby jedna firma z vášho portfólia totálne zlyhala, budete v pohode, keďže tvorí len malú časť z vášho portfólia.

Profesionálna správa – ďalším znakom podielových fondov je, že sú manžované profesionálmi v obore, takže namiesto toho, aby ste si našli portfólio sami, máte odporúčania investičných mágov, ktorý spravujú, navrhujú a menia stratégiu podľa situácie na trhu.

Znie to fajn, ale musíme si povedať aj to B = teda nevýhody, ktoré so sebou prinášajú podielové fondy.

Nevýhody podielových fondov

Mať profesionálneho manažéra je super, no treba si uvedomiť, že manažér svoju prácu nerobí zdarma a preto je investovanie do podielových fondov spojené s poplatkami za aktívnu správu vášho portfólia. Tieto poplatky za správu sa pohybujú medzi 1-2%. To neznie tak zle. ALE! tento poplatok platíte nezávisle od toho, či váš manažér spraví dobré alebo zlé rozhodnutie, či vaša investície rastie, alebo klesá. Čiže vy môžete skončiť na konci roka s menej peniazmi než ste mali na začiatku, ale váš manažér dostane rovnakú odmenu. 

A toto je dôvod, prečo prišli Indexové fondy.

Indexové fondy

V roku 1976 Jack Bogle, zakladateľ Vanguard, vytvoril prvý indexový fond poskytujúci nízkonákladovú metódu investovania, ktorá povyšuje záujem investora nad záujmom spoločnosti. Indexové fondy boli určené práve investorom, ktorí už nechceli platiť vysoké poplatky za manažovanie podielových fondov. Na rozdiel od tradičných podielových fondov sú tieto fondy manažované PASÍVNE. Fondy namiesto aktívneho manažovania človekom len nasledujú tzv. index, ktorý úplne eliminuje potrebu rozhodovať o nákupe či predaji nejakého podielu. Index je reprezentatívnou vzorkou na akciovom trhu a boli vyvinuté na sledovanie a meranie vývoja akciového trhu. Namiesto sledovania tisícov jednotlivých spoločností je index len jedna jednoduchá veličina, ktorú sledujete, aby ste videli ako sa darilo trhu v ten deň.

Prvý indexový fond sledoval vlastne vývoj S&P 500 indexu, ktorý je doteraz najnasledovanejším indexom na svetovom trhu. Keďže index nakupuje akékoľvek akcie, ktoré sú súčasťou S&P 500, poplatky sú oveľa nižšie než pri podielovom fonde, nakoľko investori nemusia platiť drahým manažérom za robenie rozhodnutí o nákupe či predaji za nich.

Takže indexové fondy sú typom podielových fondov. Čiže každý indexový fond je vlastne podielovým fondom, ale nie naopak. Teda nie každý podielový fond je indexový.

Indexové ETF Fondy

Ako názov vypovedá, ide o druh indexového fondu, ktorý má spoločné, ale aj odlišné vlastnosti od samotných indexových fondov.

ETF fondy – Exchange trade funds, boli predstavené cca 20 rokov po prvom indexovom fonde. Sú veľmi podobné indexovým fondom až na pár vecí. Pri indexových fondoch môže investor nakupovať a predávať akcie len jeden krát za deň. S ETF fondami viete kupovať a predávať kedykoľvek počas dňa, keď je burza otvorená.

ETF je aktívum, ktoré obsahuje kombináciu cenných papierov, ako sú akcie alebo dlhopisy, s cieľom sledovať konkrétny index – ako napríklad predtým spomínaný S&P 500. No indexové ETF môžu sledovať nielen index, ale aj odvetvie, komoditu alebo dokonca iný fond.

Indexové ETF sú svojou povahou daňovo efektívnejšie ako indexové fondy, a to vďaka spôsobu, akým sú štruktúrované. Keď predávate ETF, zvyčajne ho predávate inému investorovi, ktorý ho kupuje, a hotovosť pochádza priamo od nich. Keďže ETF sa nakupujú a predávajú na otvorenom trhu ako akcie alebo dlhopisy, predaj akcií od jedného investora druhému nemá na samotný fond žiadny vplyv.

Ak chcete získať hotovosť z indexového fondu, musíte ich technicky vyplatiť od správcu fondu, ktorý potom bude musieť predať cenné papiere, aby vygeneroval hotovosť, ktorú vám zaplatí. Keďže je tento predaj za účelom zisku, čisté zisky sa prenesú na každého investora s akciami vo fonde.

Pri indexových fondoch sa to stáva menej často ako pri aktívne spravovaných podielových fondoch (kde sa nákup a predaj vyskytuje pravidelnejšie), ale z daňového hľadiska majú ETF vo všeobecnosti navrch nad indexovými fondami.

No ale ako sa rozhodnúť pri tvorbe investičného portfólia? Ktoré z týchto typov fondov sú pre vás najlepšie?

Netrúfam si povedať, že pre všetkých je správna jediná voľba. Výber investičného nástroja závisí od mnohých faktorov ako cieľ, horizont, rizikový profil, štruktúra existujúceho investičného portfólia, atď. 

Môžem však tvrdiť, že vo všeobecnosti investori, ktorí sa apoň trochu vyznajú alebo majú dobrého investičného poradcu, inklinujú k indexovým ETF fondom. Dôvod je jasný – nižšie poplatky a možnosť vyhnúť sa plateniu dane z výnosu. Oproti indexovým fondom, pre ETF je výhodou aj nižšia vstupná investícia, čo pri tvorbe rezervy na dôchodok ocenia hlavne bežní ľudia.

Pozor, indexové fondy môžu byť aj podielové aj ETF. Pokiaľ už investujete a nie ste si istí, či ide o podielové fondy alebo ETF fondy, je veľmi jednoduchý spôsob ako to zistiť – ETF fondy majú v názve ETF 😊

Ak hľadáte investičné poradenstvo, ste na správnom mieste! Či už ide o ochranu finančných prostriedkov pred infláciou, alebo o investovanie na dôchodok, rada Vám poradím, ako efektívne vytvoriť vlastné finančné portfólio.